30.000 de ploiesteni in pericol - avaria ApaNova - o problema cat un atentat terorist

30.000 de ploiesteni in pericol - avaria ApaNova - o problema cat un atentat terorist

Sambata, 9 februarie, ora 15.00. Aparent din senin, Directia de Sanatate Publica Prahova anunta ca in cateva zone din Ploiesti, unde locuiesc in total cam 30.000 de oameni, apa de la robinete nu este potabila. S-au luat masuri, iar acum, in unele zone se livreaza apa din alte surse decat cea afectata. In altele s-au amplasat cisterne cu apa potabila. Dar asta nu e totul. 48 de ore mai tarziu, Apa Nova inca tace malc: nu se stie nici unde a avut loc avaria (daca a fost o avarie), si nici care este cauza ei.

De fapt, avaria a avut loc in jurul orei 5 dimineata, nu in preajma orei 15.00. Timp de 10 ore, ploiestenii au fost expusi pericolelor produse de ce-o fi fost in apa.

Si au avut noroc. Pentru ca, de fapt, Apa Nova si DSP Prahova au aflat de problema dupa ce mai multi ploiesteni au sunat la dispeceratul Primariei Ploiesti, reclamand ca apa are culoarea cafelei. Toate masurile ulterioare, inclusiv comunicatul de presa, au fost luate in urma intrunirii unui comandament de urgenta al Primariei, la decizia primarului, dupa ce acesta a aflat de problema (pe la 10 dimineata). Din oficiu, ApaNova Ploiesti (furnizorul de apa al orasului), si DSP Prahova (garantul calitatii apei potabile), nu au facut nimic. Au trebuit impinsi de la spate. Faimoasele mecanisme de siguranta care ne fac sa ducem paharul direct de la robinet la gura nu au functionat. Daca nu sunau oamenii, problema ar fi fost ascunsa sub presurile corporatiste ale Apa Nova.

Nici politicienii n-au dat in branci sa critice Apa Nova. Cu exceptia primarului PNL si a oficialilor USR Prahova, restul partidelor au tacut. Explicatia: partidele au oameni in conducerea Apa Nova, platiti gras sa reprezinte, acolo, interesul public. Probabil n-au vrut sa supere platitorul indemnizatiilor, deplasarilor, etc...

Si presa a fost destul de calma. Problema a fost prezentata, dar nu s-au pus obisnuitele intrebari critice. O fi din cauza ca ApaNova are mai multe contracte de publicitate, cu mai multe redactii?

Cu toate stirile difuzate, nu exista nici o garantie ca toti ploiestenii din zonele afectate stiu ca apa lor este nepotabila. Apa Nova nu a trimis mesaje la adresele abonatilor, cum trimite facturile. Apa Nova nu a trimis nici oameni din bloc in bloc si din casa in casa, sa anunte problema. Iar ploiestenii nu sunt obligati sa citeasca presa locala sau sa aiba cont de facebook, unde sa vada stirile importante. Ei stiu ca apa de la robinet se poate bea. Cine schimba asta trebuie sa anunte asta direct, nu prin stiri. 

Iar cea mai importanta stire de anul acesta este ca 30.000 de ploiesteni au fost (unii inca sunt) in pericol, pentru ca au, la robinetele din case, apa nepotabila. Ar putea fi un atentat terorist, desfasurat acum 48 de ore, iar ei inca nu stiu. Avem doar un comunicat confuz (il puteti descarca de la finalul acestui articol), emis fortat de acele autoritati care ar trebuie sa verifice periodic si din oficiu calitatea apei in Ploiesti, dar care sambata dormeau in grup, Si nu uitati ca s-au putut lua masuri care sa evite o catastrofa doar datorita unui noroc chior: primarul putea fi la ski, fara semnal.

O sa revenim cu informatii. Pana atunci, scrieti ApaNova ca asteptati o reducere semnificativa a facturii pe februarie. Ca n-au livrat ce scrie in contract.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework