Imprimă această pagină

slujba din fata Catedralei, magnet pentru curiosi - GALERIE FOTO

slujba din fata Catedralei, magnet pentru curiosi - GALERIE FOTO

Cel dintai dintre sfinti, Sfantul Ioan Botezatorul, a fost sarbatorit azi la Ploiesti prin slujbe in toate bisericile ortodoxe. Cea mai multa lume s-a adunat la Catedrala din centrul orasului, iar slujba tinuta in aer liber a atras si cateva zeci de curiosi care s-au uitat ca la spectacol.

Pe 24 iunie credinciosii ortodocsi sarbatoresc nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, dar tot azi se tin si sarbatoarea populara romaneasca Dragaica, dedicata Sanzaienelor, zane bune din mitologia romaneasca, da care atunci cand nu le este respectata sarbatoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zane rele. Conform lui Mircea Eliade, Sanzienele provin dintr-un cult roman, raportat la zeita Diana. "Cultul acestei zeite a aparut o data cu romanizarea Daciei si a supravietuit dupa retragerea romana, astfel ca numele de Diana se gaseste in vocabula romaneasca ca "zana", iar Diana Sancta din latina a devenit San (Sancta) ziana, figura centrala a folclorului romanesc. 

De asemenea, Sfantul Ioan Botezatorul, vestitorul lui Iisus, apare atat in religia crestina cat si in cea islamica, drept predicator, botezator, inainte-mergator si vestitor, numit chiar de  Iisus „cel mai mare dintre cei nascuti din femei”. In "clasamentele" Bisericilor Crestine Sf Ioan este cel mai important dintre sfinti, avand trei sarbatori dedicate.

Vezi mai multe imagini de la slujba de azi pe https://www.facebook.com/MyPloiesti/

vezi ce-ti propun si partenerii nostri:

cărți pentru toata familia 

bijuterii etnice romanesti din argint

cadouri cum nu gasesti in magazine 

mancarica buna direct de la producator

remodelare corporala si epilare definitiva