cum a disparut ansamblul de mandoline al Ploiestiului

cum a disparut ansamblul de mandoline al Ploiestiului

Acum aproape doi ani, UTM Ploiești a luat initiativa crearii unui ansamblu artistic care si contribuie la dezvoltarea activitatii cultural-artistice in rindul tineretului, Ia selectionarea si educarea celor mai tineri  si talentati artisti amatori. Această initiativă a fost primită cu mult entuziasm de către tinerii din regiunea și din orasul Ploiesti, numerosi dintre ei au răspuns chemării lansate și s-au prezentat pentru a activa in cadrul ansamblului. In felul acesta s-au putut organiza citeva formatii, un cor, o echipa de dansuri populace, o echipa de teatru, o orchestra de mandoline și una de muzicute.

Cît timp avintul celor aproape o mie de tineri artiști amatori a fost sustinut de preocuparea comitetului regional U.T.M. și a comitetului orășenesc U.T.M., in ciuda unor greutăti existente, activitatea de creare a ansamblului a progresat. S-au procurat o seamă de costume și incaltaminte de repetitie pentru echipa de dansuri, un numar de muzicute, mandoline și banjouri, s-au obținut săli la Palatul Culturii și in alte locuri, pentru repetitii. Unele formatii ale viitorului ansamblu au prins chiar sa apara in lumina rampei si au primit dragostea spectatorilor. Așa s-a intimplat de pilda cu echipa de dansuri care a prezentat cu ocazia unei manifestari a A.R.L.U.S.-ului un program de dansuri populace rusești care s-a bucurat de succes, un alt program de cintece, recitari, care a plăcut de asemenea foarte mult tinerilor de la Rafinăria 1 din Ploiești.

In tot acest timp greutătile care se iveau in cale erau depasite cu indrazneală și lucrurile mergeau din ce in ce mai bine si probabil ca s-ar fi ajuns pină la infiintarea unui ansamblu  complect, bine inchegat daca la un moment dat n-ar fi inceput sa scadă entuziasmul tovarasilor de Ia comitetele regional și orășenesc U.T.M.

Inainte, dacă, de pilda, formatia de dansuri nu avea sală libera pentru repetitii la Palatul Culturii, tovarășii care raspundeau de problema ansamblului la comitetul regional sau orășenesc  U.T.M. se faceau luntre și punte și obțineau o sală la Palatul Pionierilor sau in altă parte. De la un moment dat insa, in loc să se zbată pentru a obtine cu orice pret ceea ce era necesar, acești tovarăși au inceput sa dea din umeri, sa ofteze, să indemne tineri artiști amatori sa mai aștepte, sa vină altă dată. Repetatele amînări, faptul că nu s-a obtinut ajutor calificat pentru echipa de teatru și alte neajunsuri au scazut interesul unor tineri pentru activitatea artistică și pînă la urmă ansamblul în formare a dispărut cu desăvârșire.

A trecut aproape un an de când ceea ce .trebuia sa devina un ansamblu s-a destrămat, spre dezolarea tinerilor artiști amatori al căror entuziasm nu s-a stins, si mai ales a publicului care avusese deja prilejul sa le admire unele realizari. Pe ici, pe colo se aud voci care intreaba daca n-ar fi cazul sa se treacă la reorganizarea ansamblului. Tovarășii de Ia comitetul regional U.T.M. raspund ca și ei se gindesc Ia așa ceva dar, vedeti. trebuie intîi alcatuit un plan, pe urmă pregătite conditiitle materiale si apoi...

Fara indoială că toate acestea sint necesare dar daca se așteapta ca ele sa vină de la sine nu se va realiza nimic. Între timp, muzicuțele ramase de acum un an ruginesc, banjourile se dezacordeaza, tricourile și tenișii pentru repetitiile echipei de dansuri se prafuiesc de-ti vine sa le plingi de milă. Ar fi o dovadă de operativitate din partea comitetului regional daca nu ar mai sta atît pe ginduri și ar intocmi planul despre care deocamdata nu mai se vorbește, ar recruta tinerii și ar incepe organizarea ansamblului si repetitiile, deocamdată cu mijloacele care exista si apoi tinînd cont de inleniri.

Comitetul regional trebuie să ceara cu mai multă energie sprijinul sectiei culturale a Sfatului Popular Orășenesc Ploiești, a Directiei Palatului Culturii si Casei de creatie Regionale, obtinind astfel sali pentru repetitii, instructori etc. șcind va avea de acum unele rezultate ale formațiilor artistice, va putea indrăzni și mai mult, va cere ajutorul conducerilor unor intreprinderi, care pot face multe pentru inzestrarea ansamblului cu cele necesare desfășurării unei rodnice activitati. In nici un caz nu este de admis tărăganarea la nesfîrsit a acestei probleme. Comitetul Regional U.T.M. Ploiesti are prilejul și datoria sa intîmpine Festivalul Mondial al Tineretului și Studentilor pentru pace și prietenie de Ia Viena si cu reorganizarea acestui ansamblu artistic al tineretului.

(presa vremii, 1956)

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework