Imprimă această pagină

cum și de ce se aprind lumânări în bisericile ortodoxe

cum și de ce se aprind lumânări în bisericile ortodoxe

Toți aprindem lumănări când mergem la biserică dar puțini știm care e semnificația aprinderii lor. Myploiești vă prezintă, succint, câteva informații utile credincioșilor care vor să înțeleagă acest ritual creștin. 

În orice biserică ortodoxă sunt cel puțin două icoane la care trebuie aprinse lumănări. icoana Mântuitorului și icoana Maicii Domnului, la care se adaugă Sfânta Cruce. 

La icoana Mântuitorului se aprind lumânări pentru sănătatea voastră și a celor dragi și lumânări pentru sufletul celor morți. În primul caz se spune "Aprind această lumânare pentru sănătatea lui (numele)". În al doilea caz se face doar cruce, mențiunea fiind că această lumină aprinsă de cineva care se gândește cu drag la cel decedat se "vede" și pe lumea cealaltă. E ca un mesaj personal.

La icoana Maicii Domnului se aprind lumânari pentru sănătatea dușmanilor știuți și neștiuți, fără să fie numiți. E un semn că tu nu ții dușmănie, îi ierți și vrei binele celor ce ți-au greșit. Se spune că dacă dușmanul încă te urăște, binele urat lui se va întoarce la tine. 

La Sfânta Cruce se aprind nouă lumânări, vinerea, iar rugăciunea trebuie încheiată cu „Doamne, iartă-mi păcatele, vezi-mi necazul și pune hotar celor care îmi fac rău și mă prigonesc".

Se pot aprinde lumănări și pe Sfânta Masă dar și la alte icoane la care fiecare biserică decide că se poate face asta, ]n func'ie de hramul propriu.  De exemplu, la icoana Sfântului Nicolae se aprind lumânari pentru binele și prosperitatea casei.