Imprimă această pagină

Palatul secret al lui Ceausescu. Ultimul reportaj.

Palatul secret al lui Ceausescu. Ultimul reportaj.
Palatul Olanesti, mai cunoscut ca Vila lui Ceausescu,a fost finalizată la sfârşitul anului 1989. Ceau;escu avea însă programată aici petrecerea revelionului 1990. Clădirea are demisol, parter şi etaj, dar şi un turn de unde pot fi admiraţi munţii din împrejurimi. Până în 2006, vila a putut fi vizitată şi chiar închiriată.Din 2006 a fost transformata in vila de protocol, iar in 2016, Victor Ponta a trecut-o in patrimoniul SRI. Cu alte cuvinte, vila e folosită doar de oficiali, deci este inchisa mai tot timpul.Myploiesti.ro a reușit să descopere o descriere detaliată a palatului, în presa de imediat după Revoluție.
Odată cu promovarea Elenei Ceaușescu ca savant în studiul polimerilor, Ceaușescu a găsit de cuviintă să-şi răsplătească consoarta, oferindu-i o „modestă" casă de odihnă la Olăneşti. Afectiunile nomenclaturii se tratau oricum separat de muritorii de rând, la vila „1 Mai", dar nu se mai făcea ca tovarăşa să respire acelaşi aer cu restul comitetului central. Se impune distanţă, nu ?
Amplasamentul este ales pe un platou superb in inima păduril şi, in 1974, modestul cadou de citeva zeci de rnilioane este oferit prin inmânarea cheii. Frumos gest. „Căbănuţa" nu excelează printr-un lux exorbitant, dar are prea multe încăperi pentru o singură persoană. Utile, insă. Cabinet medical, cu Instalaţii străine pentru bronzarea preţlosului trup, bucătării, saloane de primire, dormitoare şi, mai ales, birou. O lampă de cristal in st1nga, trei telefoane, sonerie şi un dulap cu cărţi. Cărti putine, dar la loc de frunte operele genialului soţ. Legate in piele, dar niciodată deschise. Ca şi Eminescu sau Lenin, constrânşi să convleţuiască 1n bibliotecă unul lângă celălalt. Trist, dar adevărat.Răsfoim cărtile una după alta. Paginile par lipite, uinele chiar sunt. O singură carte a fost partial citită: Petre Ispirescu! Semnul îI găsim la povestea Măzărel Împărat.
În 1987, Elena Ceaușescu se hotărăşte să-i întoarcă cadoul soţului iubit şi purcede, in mare taină, la constructia unei vilişoare lipită de cea veche, formînd în fapt un tot unitar. Deci, o cabană plus vilă este egal cu un palat. Vizionarea a avut loc în ziua de 13 august 1988. Tovarăşul s-a învârtit peste tot timp de trei ore şi n-a rămas deloc impresionat. Găseşte chiar şi un cusur. Helioportul, aflat la 4,6 km de vilă, este amplasat lângă satul  Tisa, are pistă numai pentru două elieoptere, eeea ce înseamnă că al treilea, in care se află atotputernicul, trebuie să rămină 20 de minute în aer până ce securiștii din celelalte două ocupă poziţiile şi asigură securitatea! Cât priveste vecinătatea satului Tisa, problema se rezolvă printr-o indicaţle: să fie dezafectat!
Aşa s-au nescut cele două palate din pădurea Olăneşti cunoscute acum. sub denumirea de „Obiectivul Special". De ce ? Pentru că tovarăşa s-a intrecut pe ea şi a vrut să-l umilească pe Ispirescu. arătându-i cum trebide să arate cu adevărat un palat de Impărat. Cele mai scumpe şi preţioase materiale au fost „transferate" de la Casa Poporului, s-au adus obiecte de decor de la cele mai mari firme din străinătate. Luxul este exorbitant, sfidător, întrece orice Imaginaţie. Parte din interioare le aveţi inşirate alături, în lista posturilor telefonice. Cum arătau ele, lnsă, este greu de descris. Din lipsă de cuvinte, de timp, chiar şi pentru un sumar inventar. Câteva amănunte, doar. Corpurile de iluminat sunt numal din cristal veritabil si diferite de la o încăpere la alta. Inclusiv băile, camerele de toaletă sau liftul prezidential pentru două etaie, cu interiorul tapisat cu catifea și lemn de cireș, este prevăzut cu uși duble, fotocelulă şi telefon. Frumuseţea, mărimea sau numărul candelabrelor. aplicelor, plafonierelor este de domeniul fantasticului.Tlmpul nu ne-a Ingăduit să numărăm becurile decât dintr-o singură sufragerie: 400! Parchetul nu este o pardoseală oarecare, ci o gingaşă in-tarsie din stejar și mahon. Pereţii au finisaj cu email mat. Tavanele, din ipsos cu motive fiorale in relief, o dantelărie greu de crezut că sunt făcute de un om. Băile sunt prevăzute cu căzi ingropate în marmură, chiuvete duble din cristal, robinete de culoarea alamei sunt marca Pontiere de prestige". Geamurile sunt din cristal.  Tapiseria fotoliilor si a draperiilor monumentale din mătase chinezească conțin aur si strasuri.
Cele trei dormitoare de la etajul 1 au dimensiunl neobișnuite, cu paturi monumentale, draperii și baldachine, având două trepte de acces ce separă locul de odihnă de restul incăperii încărcate cu măsute pentru o eventuală discutie înainte de culcare.Biroul sfidează și el. Vase mari chinezeşti sau amfore greceşti. Cel mai ieftin covor (toate sint pe dimenisunile și forma ineăperilor, chiar şi hexagonale!) costă peste 300 000 lei. Cel mai scump, un milion.Coborârea la parter se face pe o scară interioară realizată din lemn de fag fiert. Ochii nu se pot desprinde de pe fântâna chinezească al cărei fund est iluminat. Cinematograful de la demisol are numai opt totolii, semn că filmele se rulau in mare intimitate. Cortina şi draperiile de la geam constituie biiuterii textile greu de pretuit. Peretii sint tapisaţi in lemn şi catifea, iar tavanul include un candelabru şi 16 plafoniere din cristal.
Clubul, la rândul lui, este şi el o scumpete de cameră. Covorul numai preţuișate 626.779 lei, iar celelalte trei, în completare, 47.360 lei fiecare. La piscină trebuie să-ti ţii respiratia. Peretii sunt din mozaic decorativ, piscină propriu-zisă aidoma, coborirea in bazin se face cu ajutorul unei balustrade din alamă cu o arhitectură cu totul aparte. Sint doar două paturi pentru odihnă. Caloriferele străjuiesc trei pereţi. Separat, saună cu aparatură nemţească, cântar electronic, duşuri scoţiene, baie de sulf şi altele despre care n-am cea mai mică idee. Există o incintă separată cu o instalaţie de duș acval, cu multiple functii si in care se lucrează in pozitia culcat.
Ce-ar mai fi de reţinut: paza obiectivului se realiza, in lipsa proprietarilor, de 30 de oameni. Zi şi noapte. Cind soseau stăpânii, aceştia dispăreau, formând cel de al patrulea inel de pază. Inelele dîn casă şi în jurul ei le realiza vestita Direcţie a 5-a de Securitate. Numai ofiţeri. Savanta venea la Olănești în fiecare an, stătea câteva zile, cel mult o săptămână. Nici o personalitate a judetului n-avea acces. Singurul om care intra pe ascuns in subsol era fochistul, ascuns de ofi(erii de securitate. Savanta nu trebuie să-si intineze privirea cu vreun muritor de rind.
Aşadar, Ceaușescu a "ajutat" Olăneştiul cu acest castel. Ce-a mai făcut: ]n februarie 1978 a sistat lucrările la complexul UGSR. Sase milione de lei ingropate. In 1985 a sistat lucrările la sonda termală de la Comanca, ingropind alte 12 milioane lei. Tot ]n acel an a demolat instalatia de inaltă tensiune, pe motiv că n-are ce căuta aşa ceva prin pădure. 4 milioane a costat construcţia, 4.5 milicane lei demolarea! Cu privire la costul palatulul sint incă controverse. Ni s-a dat suma de 24.392.047 lei. Extrem de putin. Am făcut o estimare din care rezultă că numai forţa de muncă a costat aproape 80 de milioane lei! Tot ce este aici, inclusiv serele cu copaci exotici, aleile betonate pentru plimbări, grădina japoneză probabil depăşese miliardul. Vă propunem o comparetie: hotelul din staţiune a costat 49 milioane lei, are 425 de locuri de cazare și 600 la mese...

rubrică susținută de MECUM PORTO