Imprimă această pagină

Întâlnirea cu ursul - ce să faci, ce să nu faci - 20 de sfaturi care-ti salvează viața

Întâlnirea cu ursul - ce să faci, ce să nu faci - 20 de sfaturi care-ti salvează viața

Un pădurar cu 30 de ani de experiență și un vânător cu zeci de urși la activ au pus "mână de la mână" și au oferit MyPloiesti.ro 20 de sfaturi utile pentru a evita rănirea sau uciderea de către un urs.Asta pentru că fiecare întâlnire cu un urs este diferită. Urșii prezintă diferite tipuri de comportamente în diferite situații, iar înțelegerea comportamentului ursului poate face diferența între viața și moartea ta.

1. Nu te apropia niciodată de un urs care nu te vede.

2. Nu te apropia niciodată de pui de urs, dacă nimerești între ei și mama lor vei fi atacat sigur.

3. Când ai văzut ursul și se vede că și el te-a văzut pe tine, mergi înapoi, evitând contactul vizual direct (semn de agresivitate la animale). Aici e momentul in care e bine să fii atent la comportamentul lui, pentru că un urs are două moduri in care se dă la tine: agresiv pe bune sau la inimidare.

3A. Când vrea doar să te intimideze, ursul va rage cu capul și urechile în sus și înainte, se va umfla și ridica în două picioare pentru a arăta mai mare, va alerga in salturi mari spre tine dar apoi se va opri scurt sau se va îndepărta lateral. Șmecheria e să ai sângele rece să mergi înapoi, încet, cu mâinile fluturând și vorbind destul de tare, dar calm, ca să vadă că ești om când el e nemișcat, dar și să te lași la pâmânt, nemișcat, când ursul își face salturile de atac la intimidare, ca să-i arăți că el e șeful și că nu ești o amenințare pentru el. Apoi iar te retragi incet, apoi iar te lasi la pamant. Nu alerga niciodată în timp ce el aleargă spre tine, pentru că îi poți declanșa atacul letal. Teoretic, dacă te comporți corect la primul atac bluff, ai scapat, sunt rare cazurile in care ursul vrea sa te intimideze de doua ori.

3B. Atacul agresiv este precedat de un comportament diferit. Ursul cască sau ăși clănțâne dinții sonor, bate cu labele din față pe pământ, ține capul în jos și urechile îndreptate spre spate. Toate astea sunt semne că este gata să te facă bucăți, așa că e bine să te retragi, mergând înapoi, cu mâinile fluturând și vorbind tare și calm. Dacă nu ajută la nimic și ursul te atacă, luptă-te pe bune. Dă cu tot ce poți spre fața ursului, ochi, bot, inclusiv cu pietre, crengi, termos, orice..

4. Nu fugi niciodată de un urs surprins de tine, deoarece îi poți provoca atacul.

5. Nu striga, o să creadă că tu-l ataci pe el.

6. Nu fugi, că te prinde ușor.

7. Nu încerca să te urci într-un copac, că se cațără mai bine ca tine.

8. Nu merge în drumeție cu mâncare care miroase. Urșii au nu doar o poftă de mâncare constantă, cât și un simț al mirosului care-i convinge că orice miroase puternic poate fi mâncare. Pe scurt, un urs te poate urmări și vâna și dacă miroși intens a parfum sau a motorină.  

9. Nu lăsa resturi de mâncare în urmă, ii vor atrage urși în zonă și îi vor face să asocieze mirosul tău cu și mai multă hrană. Împachetează resturile de alimente ca pe alimente, in pungi sau cutii închise etanș.

10. Alege pentru drumetie alimente compacte, bogate în calorii și lipsite de mirosuri puternice (paine, nuci, fructe uscate, bare de proteine).

11. In drumetie, fii atent la urmele proaspete de urs, fecale de urs (mormane mari), copaci rupți, săpături, urme proaspete de gheare pe copaci, carcase de animale.

12. Evita zonele cu copaci grosi doborati la pamant, mai ales masculii de urs isi fac vizuina in astfel de locuri (femelele aleg grote sau adaposturi sub stanci).

13. La sfârșitul verii și toamna, când se fac fructele de pădure, urșii mișună mai mult și umblă mai des în preajma surselor de apă.

14. Evita drumețiile în zori, amurg și noaptea, cand urșii sunt cei mai activi.

15. Atentie, vegetația înaltă poate ascunde urșii care se odihnesc.

16. Mergi în grup in drumetie. De la 3 inși in sus, formați un grup care intimidează urșii și n-o să vă mai atace. Plus că unul din voi poate face pe santinela pentru grup.

17. Fă zgomot în timp ce faceți drumeții, ca să alertezi ursul cu privire la prezența ta din timp, nu să-l surprinzi. Fa mai mult zgomot când sunteți aproape de râuri, cursuri de apă și în zilele cu vânt sau o creastă sau un unghi închis al potecii, care nu te lasă să vezi ce e după colț.

18. Este recomandat să ai spray de urs, dar nu conta pe el daca-l tii in rucsac, n-o sa ai timp sa-l scoti daca are loc un atac. Testeaza-l inainte de excursie, ca sa fii sigur ca stii cum să il folosesti. Adica asa: intr-un unghi usor in jos, nu spre fața ursului, ca sa nu se ridice in aer continutul spray-ului dupa expulzare. Nu uita ca zăpada, ploaia și vremea rece scad distanța de pulverizare.

19. Armele de foc - ori le folosesti letal, ori sa sperii animalul. Nu sa-l ranesti, ca te mananca de viu.

20. Indiferent daca ai patit sau nu ceva, raportează toate întâlnirile cu urși la 112. Eventual, porneste Waze si stabileste locatia exacta a intalnirii. Informatia asta poate salva alte vieti ale altor turisti.

(vezi video)

Vă reamintim că statul român nu oferă nici cele mai elementare sfaturi pentru cei ce s-ar putea întâlni cu un urs, că nici recensământul urșilor nu se mai face de șase ani, că nu se mai salvează date despre incidentele provocate de urși și că abia de anul acesta urșii agresivi care se apropie de localități ar putea fi uciși. Află mai multe despre masacrele lor de AICI:

cimitirul virtual al românilor omorâți de urși

Media