dependent de cocaina in Romania Mare, acum 100 de ani

dependent de cocaina in Romania Mare, acum 100 de ani

Cocaină este un alcaloid extras din coca. Se intrebuinţează ca analezic, în gargarisme, sau în poţiune (angină, durere de stomac, tusă măgărească, oftică, răul de mare), ca anestezic în alifie, 1/20 vaselină (boalele de ochi), sau în injecţii pe sub piele, 1/5o apă distilată, în operaţiile mici (scoatere de dinţi şi măsele, abcese, ipertrofie de amigdale) şi diferite operaţii la ochi.

Otrăvirea cu cocaină are următoarele semne: căldură în obraz, turburare a vederii, lărgirea pupilelor, apăsare în piept, puls mic, excitaţie, la unii moleşeală.

Tratament vom face ca bolnavul să verse gâdilind omuşorul, sau dându-i ipeca, apoi fierteră de coaje de stejar, de frunze de nuc, sau tanin. Se mai dă cafea, ceaiu, şampanie, injecţii de cafeină, de eter, sau respiraţie artificială.

Cocainomanie. Este intoxicaţia cronică prin cocaină. După cătva timp de intrebuinţare această otravă devine o necesitate, fără de care organismul nu se simte bine. Cocaina de obiceiu se trage pe nas (ca tabacul) şi mai rar se ia sub formă de praf. Cocainomania se răspândeşte mai repede ca celelalte toxicomanzi căci printr'un simplu gest discret praful ucigător, fără miros denunţător şi care nu pătează e dus la nas, aproape fără să fie văzut. Beţia cocainică, la fel cu cea de opiu produce o stare de bucurie, dar pe când opiul e calmantul ce dă linişte deplină, cocaina este excitantul violent, care agită, de aceea mulţi literaţi, artişti şi oratori cer cocainei vigoarea care le lipseşte.

Beţia de cocaină constă, la început, intr'o senzaţie de frig la faţă, pielea devine palidă, vărsături, palpitaţii şi insomnie. La cei obişnuiţi, aproape imediat, se produce o stare de bine, specială, care durează două, sau trei ore şi care se va traduce în afară printr'o mulţumire de sine, vioiciune a trupului şi a spiritului, un sentiment adânc de putere şi de inteligenţă superioară.

Cocainomanul îşi găseşte memoria excelentă, judecata sigură, se inflăcărează, devine vorbăreţ, gesticulează, face jocuri de cuvinte, proaste deseori. Femeia flecăreşte, trăncăneşte; bărbatul devine intreprinzător şi pune la cale afaceri insemnate pentru care sunt admiraţi de cei necunoscători. După cele trei ore de încântare te cuprinde tristetea, desperarea, spaima, vin idei de sinucidere, eşti prăbuşit.

Spre a veni în ajutor iei din nou cocaină si din nou eşti inteligentul superior, omul deosebit. Dar de la o vreme, tot mărind dozele, memoria şi voinţa îţi slăbesc, pierzi simţul moral si al controlului, faci fapte neingăduite. Pofta sexuală, care îţi creştea la început, acum dispare. Digestia e greoaie, constipaţia alterneaza cu diareia. Câteva halucinațiuni dau semnalul de alarmă, amintând confuzia mentală si delirul. In această confuzie mentală iei propria-ţi umbră drept un animal nemaipomenit, perdelele ferestrelor îţi par oameni cari te ameninţă, trecătorii de pe stradă se fac când mari, când mici. Acolo unde nu e nimic tu vezi roiuri de albine sburând în jurul tău, în aer iţi pare că pluteşte un praf strălucitor, auzi motoare de aeroplane, când nimeni nu le aude, clopotele bat numai pentru tine, asculţi cu frică cum urlă fiarele sălbatece, iar tu, care odinioară străluceai de forţe, acum ghemuit tremuri de groază. Iţi simţi corpul năpădit de paraziţi, cari îţi rod carnea, îi vezi cum umblă, îi prinzi şi falnicul tau călcâiu de dată striveşte sigur aceste insecte inchipuite. Iei acul să scoţi de sub piele puii lor, te răneşti şi te sgârii. Altă dată te crezi persecutat, ai delir de persecuţie, te plângi ia autorităţi, acuzi oamenii cărora nici un le-a trăsnit prin minte să-ţi facă vreun rău, devii violent, eşti coprins de o gelozie feroce, nemotivată şi atunci omori, sau te sinucizi.

Cocainomanul ascunde păcatul, e mincinos. Ei se cunoaşte insă, pentru că are aspectul imbătrânit, tremurături şi slăbiciuni musculare, pupilele dilatate, escoriaţiuni pe corp, făcute cu acul, pentru a-şi scoate paraziţii, halucinaţii, nasul cu nările lărgite şi inflamate şi cu peretele despărţitor perforat. Tratamentul: oprirea cocainei şi internarea bolnavului într'un spital, ori sanatoriu. Să se ia severe măsuri contra traficanţilor şi localurilor clandestine unde se practică toxicomaniile.

lectură oferită de kolectionarul.ro

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework