Imprimă această pagină

Ce-ti face BOALA pentru care VIP-urile isi pun in cap galeti cu apa si gheata

Ce-ti face BOALA pentru care VIP-urile isi pun in cap galeti cu apa si gheata

Scleroza laterala amiotrofica, cunoscuta si ca boala Lou Gehrig, se caracterizeaza printr-o reducere progresiva a celulelor nervoase ale creierului si maduvei spinarii care comanda muschii ce fac posibila miscarea. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale devin mai dificile cu timpul. 

Unu pana la doi oameni din 100.000, dezvolta ALS in fiecare an. Barbatii sunt afectati putin mai des decat femeile. Boala poate debuta la orice varsta si nu este contagioasa.

Simptome

- slabiciune sau lipsa de precizie (stangacie) la maini si picioare 

- pierderea graduala a fortei mainilor si picioarelor 

- incapacitatea controlului voluntar al mainilor si picioarelor 

- spasme musculare (fasciculatii) 

- mers rigid, nesigur 

- dificultate la inghitire, vorbit si respirat 

- oboseala 

- crampe musculare mai frecvente in timpul noptii, care pot debuta tarziu in evolutia bolii 

- durere in ultimele stadii ale bolii. 

Primul semn al ALS este reprezentat de obicei de o usoara senzatie de slabiciune intr-un picior, mana, fata sau limba. Alte probleme sunt reprezentate de cresterea impreciziei si de dificultatea executarii actiunilor care necesita miscari de precizie ale degetelor si mainilor. Pot apare si spasme musculare. 

Complicatii

Pneumonia, embolismul pulmonar, insuficienta respiratorie si insuficienta cardiaca (probabil datorita inexistentei unei respiratii corespunzatoare dupa ce muschii se atrofiaza) sunt cele mai obisnuite cauze de deces printe bolnavii cu ALS. In majoritatea cazurilor, decesul survine nu mai tarziu de 3 pana la 6 ani de la debutul simptomelor. ALS poate fi dificil de diagnosticat si diagnosticul poate sa nu fie elucidat inainte ca simptomele sa progreseze sau pana ce testele suplimentare si examinarea nu s-au efectuat. 

Tratamente cu ozon

Tratamentul ajuta la mentinerea stabilitatii si independentei, stapanirea simptomelor si evitarea complicatiilor pe cat mai mult timp posibil. Tratamentul este tintit si spre promovarea suportului emotional pe masura ce invaliditatea se accentueaza. Terapia fizica si ocupationala poate ajuta la pastratrea fortei si functionalitatii si determina ca majoritatea indivizilor sa ramana apti. In unele situatii, se poate aplica chiar ozonoterapie, mai ales pentru inlocuirea morfinei, pentru a usura dispneea (respiratia dificila). Ozonoterapia amelioreaza si depresia, insomniile, apetitul redus sau oboseala si reduce producerea de saliva (care poate ajuta pacientii care au afectati muschii care controleaza salivatia). Nu in ultimul rand, tratamentele cu ozon duc la ameliorarea durerilor, reducerea durerii musculare, care uneori apare tardiv in evolutia bolii. 

Tratament la domiciliu

In cazul pacientilor cu scleroza laterala amiotrofica, este important atat pentru ei cat si pentru familie sa invete sa faca fata efectelor bolii. O buna parte din ingrijire se efectueaza in ambulator si un bun tratament la domiciliu poate uneori ajuta la stapanirea simptomelor si prevenirea complicatiilor.  Timpuriu in evolutia bolii, exercitiile aerobice usoare si lente, stretching-ul usor pot ajuta la mentirea rezistentei, reduc oboseala si depresia si previn crampele si spasmele musculare. Un fizioterapeut poate recomanda planificarea unei scheme de activitati lipsite de orice pericol si sa estimeze necesitatile schimbatoare din cursul evolutiei bolii. 

Echipament util:

- un guler cervical pentru a sustine capul daca muschii gatului se atrofiaza 

- aparatoare pentru picioare si glezne, bastonul, cadru de mers, scaun pe rotile care ajuta la mobilizare 

- rampa, balustrade, scaun de toaleta inalt sau un scaun pentru dus 

- tablite de scris care se sterg, amplificatoare ale vocii sau alte dispozitive care usureaza comunicarea cand vorbirea devine dificila. 

Unde ne tratam in Ploiesti de scleroza

Cautati specialitatea "neurologie" in toate clinicile si spitalele din Ploiesti. Pentru tratamente adjuvante moderne, cu ozon, mergeti la Arceda Clinic (www.arceda.ro)