Tot ce trebuie sa stii despre CARDUL de asigurat 

Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie sunt serios preocupate de afirmatiile recente ale conducerii CNAS, privind cardul de sanatate, afirmatii care reprezinta presiuni total nepotrivite asupra cabinetelor noastre si creeaza neclaritati in randul populatiei.

1.Cardul  de asigurat are rolul de a valida consultatiile, internarile, eliberarea de medicamente compensate si toate serviciile medicale si farmaceutice din INTREGUL sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorari imagistice, spitale, farmacii, etc. Posesorii de card trebuie sa cunoasca faptul ca odata cu intrarea in functiune a acestui proiect, de fiecare data cand vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, acestea vor putea fi oferite numai in baza cardulului, atat  la medicul de familie cat si la orice alt cabinet, spital, farmacie.Pentru a asigura succesul acestui proiect, ne exprimam speranta ca toti furnizorii de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate etc) din sistem vor manifesta aceeasi deschidere precum medicii de familie, asigurandu-si logistica necesara. Din pacate, avem experienta neplacuta cu reteta electronica, care nici la doi ani de la implementare nu este eliberata pacientilor externati decat de catre o mica parte din spitale. 

 

2.Cardul va fi initializat cu ocazia consultatiilor. Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015. Pe masura prezentarii la consultatii, pacientii posesori de card il vor prezenta in mod obligatoriu, ocazie cu care va fi  initializat. Pacientii vor trebuie sa retina in mod obligatoriu si codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca. Din respect pentru suferinta bolnavilor si pentru meseria noastra, nu vom accepta perturbarea activitatii cabinetelor pentru a activa cardurile pacientilor care nu au nevoie de consultatie.  

 

3.Pentru a functiona, cardul de asigurat necesita obligatoriu achizitionarea cititoarelor de card de catre toti furnizorii de servicii medicale asigurate de catre CNAS.Cardul este un vechi proiect al CNAS, conceput de la inceput fara un capitol privind distributia si implementarea. Cititoarele nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS; ele costa mult mai mult daca dorim sa nu se strice din prima zi(blocand astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), dupa cum si mentenanta acestora implica unele costuri. Cu toate acestea, din dorinta de a fi sprijin constant pacientilor, precum  si din dorinta transparentei privind cheltuirea banilor sanatatii, medicii de familie isi vor cumpara cititoare de card, asa cum si-au cumparat  imprimante laser, programe de cabinet, semnaturi electronice, tonere si hartii nenumarate, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete. Respingem sugestiile nepotrivite ale conducerii CNAS prin care pacientii sunt sfatuiti sa-si aleaga medicul de familie in functie de data achizitionarii cititorului de card si nu cum este firesc, dupa competenta, reputatie, disponibilitate! 

 

4. Datele medicale ale pacientilor se vor afla in curand in dosarul electronic. Inscriptinarea cardurilor este o activitate  birocratica,  cronofaga si inutila. Nu vom inlocui consultatiile cu inscriptionarea cardului, asa cum am precizat de nenumarate ori ca nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical. 

 

5.Am semnalat de mai multe ori ca exista nenumarate neclaritati in privinta cardului, dar acestea nu au fost solutionate. Copiii nu au card si se va folosi cardul parintilor. Inca nu se stie insa cum se va rezolva situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati din tara, sau daca parintii sunt  neasigurati sau in situatia in care copiii sunt institutionalizati. La fel de neclara e situatia gravidelor care nu au asigurare (sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) si care nu vor avea card. Cum vor fi rezolvate urgentele pacientilor neasigurati, daca nici ei nu au card?Ce facem daca pacientul isi pierde cardul si are doar o adeverinta (adeverinta nu poate tine loc, tehnic vorbind, de card..). Consideram ca toata populatia tarii, nu numai asiguratii, ar fi trebuit sa aiba cardul de sanatate.

 

6.Toate acestea, dar si alte semne de intrebare si disfunctionalitati ce vor apare pot fi rezolvate exclusiv pe baza unei comunicari eficiente si a sprijinului pe care medicii practicieni il vor da CNAS, ca si pana acum. Din respect pentru pacienti , noi vom incerca sa fim parteneri ai CNAS si in proiectul cardului, asa cum am fost si in proiectul retetei electronice. 

 

In concluzie, daca se doreste ca acest proiect sa fie in sfarsit functional, abordarea CNAS nu este  deloc cea potrivita.

 

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework