Imprimă această pagină

Misterele NUROFEN. Cum se vinde medicamentul acesta, interzis in alte tari?

Misterele NUROFEN. Cum se vinde medicamentul acesta, interzis in alte tari?

O curte de justiţie din Australia a decis ca patru tipuri de produse din gama Nurofen să fie scoase de pe rafturile farmaciilor în următoarele trei luni, susţinând că producătorul britanic al acestora, Reckitt Benckiser, i-a indus în eroare pe consumatori, informează www.bbc.co.uk, citat de www.zf.ro.

Produsele din gama Nurofen menite să trateze anumite dureri, precum migrenele, erau identice, a arătat curtea de justiţie, adăugând faptul că acestea erau vândute la un preţ aproape dublu faţă de cel al medicamentului standard. Producătorul Reckitt Benckiser a declarat că acest caz este legat doar de Australia şi că decizia judecătorească nu se aplică şi în alte ţări. Reprezentanţii companiei au mai spus că se vor supune deciziei curţii şi că aceasta "nu şi-a propus să inducă în eroare consumatorii". Produsele afectate de acest ordin judecătoresc sunt cele pentru dureri de spate, dureri menstruale, migrene şi dureri de cap cauzate de tensiune. "Fiecare produs era menit să trateze doar o anumită durere", însă acestea conţineau aceeaşi cantitate de ingredient activ, ibuprofen lysine 342 mg, se arată în decizia judecătorilor. Astfel, s-a arătat că produsele nu erau mai eficiente în tratarea tipului de durere marcat pe ambalaj decât oricare alt tip de Nurofen. Compania britanică Reckitt Benckiser, care produce, pe lângă Nurofen, şi produsele de curăţare Dettol şi Harpic, a fost somată să transmită public, inclusiv pe pagina sa web, decizia curţii de justiţie australiană.

In Romania, Nurofen se vinde fara probleme, cam in aceleasi kit-uri de marketing. Pe www.nurofen.ro gasim toata gama disponibila in Romania, respectiv Drajeuri, Capsule moi, Comprimate filmate, Gel, Suspensie orală si Supozitoare, sub brandurile Nurofen, Nurofen Forte, Nurofen Express, Nurofen Express Forte, Nurofen Immedia Ultra, Nurofen Plus, Nurofen Răceală și Gripă, Nurofen Gel, Nurofen pentru copii suspensie orală, Nurofen pentru copii supozitoare, Nurofen Junior suspensie orală si Nurofen drajeuri. "Medicamentele din gama Nurofen conţin ibuprofen. Cereţi sfatul medicului sau al farmacistului. Viza de publicitate nr. 562 / 27.08.2015 2015 Reckitt Benckiser (România)", anunta site-ul.

Compania a recunoscut ca vindea, in Australia, vinde produse identice, dar impachetate diferit. "Nurofen ia la cunostinta decizia Curtii Federale a Australiei cu privire la ambalajul analgezicelor Nurofen. Aceasta situatie se refera doar la Australia si nu este valabila pentru alte tari sau regiuni, inclusiv Romania, asadar toate medicamentele Nurofen vor continua sa fie disponibile in Romania, neexistand schimbari ale ambalajului. In unele tari precum Australia, in care medicamentele fara prescriptie medicala (OTC) pot fi cumparate din magazine ce comercializeaza bunuri de larg consum, fara a avea sfatul farmacistului, ambalajele specifice unui anumit tip de durere ajuta pacientii, permitandu-le alegerea neasistata a medicamentelor si auto-medicatia efectuata intr-un mod responsabil. In Romania, toate medicamentele OTC, inclusiv toate medicamentele Nurofen, pot fi vandute doar in farmacii, sub supravegherea unui farmacist. Medicamentele afectate de hotarare reprezinta 5% din gama Nurofen din Australia, iar ambalajele agreate cu Agentia Australiana vor fi inlocuite cu ambalaje corespunzatoare in cel mai scurt timp. Toate medicamentele OTC autorizate pentru vanzare in Romania sunt aprobate de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale si reprezinta subiectul unor controale riguroase, farmaceutice si clinice, inainte de a li se aproba autorizatia de punere pe piata. Nurofen este angajat in respectarea utilizarii corecte a medicamentelor si promoveaza si protejeaza sanatatea consumatorilor. Ca parte a acestui angajament, Nurofen lucreaza indeaproape cu toate autoritatile de reglementare pentru indeplinirea standardelor inalte si respectarea directivelor. De asemenea, Nurofen este implicat in asigurarea educatiei si pregatirii farmacistilor si a profesionistilor din domeniul sanatatii, dar si in oferirea informatiilor potrivite pacientilor, pentru a-i ajuta sa inteleaga mai bine si sa gestioneze mai eficient durerea" se arata in raspunsul producatorului.

Este evident ca in Romania, Nurofen se mai vinde doar pentru ca noi avem legile mai lejere decat Australia, nu pentru ca nu se intampla acelasi lucru ca acolo. De aceea, myploiesti.ro va recomanda sa folositi banalul Paracetamol. Face acelasi lucru, si costa muuuult mai putin.