Secretele ODIOASE ale carnii din HIPERMARKETURI

Secretele ODIOASE ale carnii din HIPERMARKETURI

Ce se intampla cu carnea expirata din supermarketuri? Este adevarat ca ea ramane pe rafturi in alte moduri? Cat de serios este mitul care spune ca din supermarketuri nu trebuie sa cumperi decat carne macră? Avem motive să fim suspicioși? Ei bine, da. Un angajat al unui hipermarket din România a dezvăluit cele patru metode prin care antreprenorii din retail fac profit și din carne expirată. Vi le prezentăm, succint, mai jos.

Carne veche, vândută de trei-patru ori

În mod normal, o bucată de carne expusă într-un supermarket și nevândută, trebuie retrasă de la raft și apoi distrusă în condiții speciale, in incineratoare de deseuri. Practica este, insa, cu totul alta.

Carnea de porc și de vită pleacă din abatoare spre supermarketuri sub formă de carcasă şi cu un termen de valabilitate de șapte zile. În magazine, ea este dezosată, feliată, ambalată și ajunge în raft cu un termen de valabilitate de trei zile. Ce nu se vinde, în loc să fie trimisă la incinerare, se retrage din vitrină în dimineaţa expirării şi ajunge din nou în sala de tranşare unde se elimină de pe fiecare bucată partea stricată, cea care îşi pierde cel mai repede culoarea de marfă proaspătă. Apoi, carnea se taie sub formă de cubuleţe şi se scoate din nou la vânzare reambalată şi prezentată în aceleaşi galantare. cu un nou termen de valabilitate de trei zile.

Aici este prima ilegalitate, pentru că, potrivit legii, carnea este deja expirată.

Dacă nici cubuleţele din carne nu se vând, marfa rămasă se întoarce din nou în zona tehnică a hipermarketurilor, se condimentează pentru a se acoperi mirosul de carne alterată și se reîntoarce în vitrină cu un termen de valabilitate de patru zile. Când nici cubuleţele din carne condimentată nu se vând, se retrag de la vânzare, se spală cu apă rece și se toacă, ajungând în caserolele de carne de mici sau carne tocată amestec, vândute clienţilor. Bineînțeles, noul produs primește un nou termen de valabilitate de şase zile. După cele șase zile, ce nu s-a vândut ajunge din nou în spate, de unde pleacă spre sectorul Gastronomie al hipermarketului, unde e folosită la prepararea de musaca, chiftele, sarmale etc.

În acest moment, carnea a expirat deja de 13 zile. De unde atâta tupeu? Foarte simplu: retail-ul românesc știe, de exemplu, că OPC nu dispune decât în București de aparatură pentru efectuarea analizelor de carne, dar și că Direcțiile Sanitar-Veterinare, care au ceva aparatură, nu fac analize ale produselor dîn marile magazine decât în caz de reclamaţii sau de alertă națională. 

Pe larg, toată povestea, aici.

Cum să cumperi carne astfel încât să riști cât mai puțin?

Carnea se cumpără de la carmangerii, nu din supermarket. Încearcă să ai un vânzător de carne personal, care să te cunoască, să-ți propună cele mai bune bucăți de carne, să-ți dea sfaturi utile și care vinde propria marfă. Nu uita nici că indicele principal de prospețime al cărnii este culoarea: roșie pentru carnea de vită, roz pentru cea de porc, roz deschis la carnea de vițel, roșu închis la carnea de oaie. Nu cumpăra carne cu pete, carne lipicioasă. Grăsimea oferă și ea destule indicii: trebuie să fie de culoare albă la carnea de porc și de vită, și crem în cazul cărnii de oaie. 

Dacă ai avut ceva de învățat din acest articol, myploiesti.ro îți recomandă să-l distribui și prietenilor tăi. Nu uita să ne scrii la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. dacă ai fost păcălit cu carne proastă la cumpărături.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework