Cum se masoara puritatea aurului

Cum se masoara puritatea aurului

Aurul este un metal moale, de aceea, el va fi folosit doar sub forma de aliaj cu alte metale. Puritatea aurului este masurata in carate, prescurtate ca k sau kt. Cu cat aliajul are mai multe carate, cu atat contine mai mult aur pur. Exista trei tipuri de aur:

  • Aur galben- obtinut din aur, argint, cupru si zinc
  • Aur alb- aliaj intre aur si un metal alb (de obicei argint, mangan sau paladiu);
  • Aur roz- aliaj intre aur si cupru.

Cum se marcheaza bijuteriile din aur:

Cum trebuie sa arate marcajul bijuteriilor? Conform ordinului 214/2011, conţinutul mărcii de garanţie proprie se înscrie: a) pentru aur - într-o elipsă; b) pentru argint - într-un dreptunghi; c) pentru platină - într-un romb; d) pentru paladiu - într-un hexagon neregulat. 

  • Marcaj 375 aur de 9 karate ( 9k)
  • Marcaj 417 aur de 10 karate (10k)
  • Marcaj 500 aur de 12 karate (12k)
  • Marcaj 585 aur de 14 karate (14k)
  • Marcaj 750 aur de 18 karate (18k)
  • Marcaj 833 aur de 20 karate (20k)
  • Marcaj 916 aur de 22 karate (22k)
  • Marcaj 999 aur de 24 karate (12k)

Ce fel de falsuri se poarta in Romania

Specialiştii ANPC spun că mai ales în preajma Sărbătorii Mărţişorului si a Pastelui creşte pericolul ca oamenii să fie înşelaţi dacă iau bijuterii de la tarabe sau din târguri, fără că vânzătorul să prezinte certificate de autenticitate şi de garanţie. O asociaţie de protecţie a consumatorilor a primit mai multe plângeri în ultima vreme de la cumpărători şi cere măsuri de control mai stricte. ″Discutăm de argint suflat cu aur, de cupru suflat cu aur, de aur cu 14 k suflat cu 18 karate. Discutăm chiar de pietre, de diamante, care sunt falsificate, pe care nu prea ai unde să le verifici sau de lanţuri sau inele care sunt umplute cu câlţi, chiar cu plumb, pentru a creşte gramajul. Recomandam oamenilor bijuteriile sau magazinele specializate”

Noi marcaje pentru aur din aceasta vara

Pentru a mai ″curăța″⁣ piaţa de falsuri şi pentru a reduce evaziunea fiscală, Protecţia Consumatorilor vrea ca, de la 1 iulie, bijuteriile să fie gravate cu trei mărci. Înainte să ajungă în vitrine, bijuteriile vor trece mai întâi pe la Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor. Acolo, toate obiectele din aur, argint sau alte metale preţioase vor fi însemnate cu marca de stat. Pe lângă această marcă de stat pusă de ANPC, mai apar alte două: una specifică metalului din care e făcută bijuteria respectivă, de exemplu, numărul 585 pentru aur, şi alta de responsabilitate a comercianţilor în eventualitatea unor defecte ascunse. În prezent, obiectele din metale preţioase pot fi marcate de către comercianţii autorizaţi prin aplicarea propriei mărci, numită marca de garanţie. În cazul în care comerciantul nu doreşte sau nu este autorizat să aplice marca de garanţie proprie, statul, prin ANPC, aplică marca sa, denumită marca de certificare. 

comunica cu noi pe  www.facebook.com/salbamariei

cumpara o salba de pe www.breslo.ro/SalbaMariei 

 

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework