Imprimă această pagină

Care sunt simptomele nCoV, noul coronavirus ce vine din China

Care sunt simptomele nCoV, noul coronavirus ce vine din China

Coronavirusul (CoV) reprezinta o familie de viruși care provoacă o mai multe boli, de la răceală la Sindromul Respirator Acut (MERS), Sindromul Respirator Acut Sever sau pneumonie, asa cum o face noul coronavirus (nCoV) identificat în China. Acesta este o premiera: nu a mai fost identificată anterior la om si inca nu se stie foarte clar daca este contagios de la om la om. Coronavirusurile sunt virusuri transmise de la animale la oameni. SARS a fost transmis de la pisici. MERS de la cămile. Exista mai multe coronavirusuri care circulă la animale, dar nu au infectat oamenii. Incă! Ultima epidemie de coronavirus (SARS) a infectat 8.000 de oameni si a ucis 770 in 36 de ţări. 

Pe 31 decembrie 2019, Oficiul Organizatia Mondiale a Sanatatii din China a fost informat despre cazuri de pneumonie cu cauză necunoscută. Chinezii au identificat noul tip de virus si l-au denumit (2019-nCoV) pe 7 ianuarie. La 10 ianuarie, OMS a publicat o serie de îndrumări provizorii pentru toate țările cu privire la modul în care se pot pregăti pentru acest virus, inclusiv modul de monitorizare a bolnavilor, testarea eșantioanelor, tratarea pacienților, controlul infecțiilor în centrele de sănătate, menținerea aprovizionărilor corecte și comunicarea cu publicul despre acest nou virus. 

  • Potrivit OMS, simptomele de infecție cu nCOV includ:

probleme respiratorii, febră, tuse, respirație sacadată și dificultăți de respirație iar in faza mai severa, pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar deces.

  • Recomandările standard pentru a preveni răspândirea infecției includ:

spălarea periodică a mâinilor, acoperirea gurii și a nasului atunci când tușim sau strănutăm, gătirea completă a cărnii și a ouălor, evitarea contactului direct cu persoane care prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse și strănut.

**********

Pe 20 ianuarie, cand China anunta 200 de cazuri noi pe zi, UE a decretat situatia ca "alerta la nivel global". In aeroporturi se vor introduce camere de termoviziune pentru a identifica persoanele cu febra. Nu se stie exact cand. De fapt, autoritatile romane nu au comunicat nici macar masurile de prevenire sau de recunoastere a simptomelor, descrise mai sus. Nici Directia de Sanatate Publica Prahova nu a comunicat nimic in acest sens. Abia pe 22 ianuarie, Institutul National de Sanatate Publice a venit cu un comunicat. Iata-l:

Pneumonia cu noul coronavirus (2019-nCoV) este o boala respiratorie acuta depistata initial in orasul Wuhan, Provincia Hubei, China si care s-a raspandit ulterior in alte 3 provincii din China: Guangdong Sheng, Beijing Shi si Shanghai Shi. Spectrul clinic al bolii inca nu este pe deplin cunoscut. Ceea ce cunoastem, pana in acest moment, este faptul ca pacientii prezinta febra (minimum 38 grade Celsius), tuse, iar in cazurile mai severe, dificultate la respiratie. Perioada de incubatie (timpul de la momentul infectarii, pana la aparitia primelor simptome si semne de boala) nu a depasit 14 zile. Sursa de agent patogen este inca necunoscuta si, prin urmare, ECDC presupune ca ar putea fi activa in continuare si genera noi cazuri. Aparitia catorva cazuri fara legatura cu piata de peste/fructe de mare si animale vii considerata a fi punctul de plecare al izbucnirii, sau fara legatura cu alte piete similare, sugereaza posibilitatea ca sursa de agent patogen sa fie mai larg raspandita sau posibilitatea transmiterii inter-umane. Avand in vedere stadiul actual al cunoasterii si factorii necunoscuti, ECDC considera ca:

  • În prezent există o probabilitate moderată de infecție pentru călătorii din UE/SEE care vizitează Wuhan.
  • Există o probabilitate mare de import de cazuri în țările cu cel mai mare volum de persoane care călătoresc către și dinspre Wuhan (ex. țări din Asia).
  • Există o probabilitate mică de import de cazuri în țările UE / SEE, datorită traficului mai puțin extins al persoanelor către și dinspre Wuhan.
  • Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitatile sanitare, în țările UE/SEE și evidentele unei transmiteri inter-umane limitate, determina ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE să fie foarte scăzută.

******

Mai pe faza decat DSP, primarul Ploiestiului, Adrian Dobre, a anuntat pentru joi, 23 ianuarie, o sedinte pe aceasta tema. Iata anuntul:

"In contextul apariției mai multor cazuri de gripă în București și alte orașe, și a acțiunilor de igienizare incorect realizate, care au generat închiderea mai multor școli din țară, am convocat Comitetul local pentru situații de urgență. De asemenea, în cadrul întâlnirii vom discuta și despre măsurile de prevenție a Coronavirusului, care se extinde rapid la nivel global. În Ploiești nu au fost semnalate situații de natura celor amintite mai sus, dar este mai bine să prevenim și să stabilim din timp măsurile de care avem nevoie. Întâlnirea va avea loc mâine dimineață la ora 9:30".