Legea mirosurilor, la mana lui Iohannis. Ploiestiul o cere de zece ani

Legea mirosurilor, la mana lui Iohannis. Ploiestiul o cere de zece ani

Adoptată în urmă cu puțin timp, Legea mirosurilor va aduce obligații suplimentare pentru firmele cu activități care "deranjează olfactiv" - obligația expresă de a avea sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum și deținerea și respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort. Pentru nerespectarea acestor obligații sunt propuse amenzi care ajung până la 100.000 de lei, inclusiv sancțiunea închiderii activității. Iar autoritățile locale vor putea să interzică în zonele rezidențiale activitățile care pot deranja prin mirosurile degajate, scrie avocatnet.ro. Este vorba despre legea pentru modificarea şi completarea OUG 195/2005 privind protecţia mediului care a trecut azi de votul final și va obliga firmele și alți operatori economici să elaboreze planuri de gestionare a disconfortului olfactiv. 

Firmele vor trebui să respecte acest plan, nu doar să dețină unul, iar obligațiile vor reveni atât pentru activitățile noi, cât și pentru cele în derulare. Ce este acest plan, potrivit proiectului: "plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse înintervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/ activitati noi sau a instalaţiilor/ activitatilor existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/ activitatilor existente". Legea prevede amenzi între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice. Autoritatea de mediu va putea dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităților care generează disconfort olfactiv, precum și pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv. Practic, autorizația de mediu va fi legată și de deținerea acestui plan. Autoritățile de protecția mediului vor trebui să țină cont, în actele emise, de condițiile de funcționare pentru respectarea normelor de igienă și sănătate publică impuse de autoritatea pentru sănătătate publică pentru proiectele/activitățile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidențiale.  

Dacă va trece și de președintele statului, legea va intra în vigoare in functie de cat de repede se va misca Ministerul Mediului. Termenul maxim este de 180 de zile. Legea Mirosurilor este un instrument mult așteptat de către ploiesteni, ajunși în situația în care nu pot deschide ferestrele, nu pot ieși în parcuri, nu pot beneficia de dreptul fundamental la aer curat, din cauza poluării olfactive generată de activitatea unor operatori industriali, ferme zootehnice sau gropi de gunoi, amplasate în oras. In plus, poluarea olfactivă este asociată cu afecțiuni neurodegenerative ca Alzheimer și cu afectarea bulbului olfactiv la copii, așa cum arată studiile medicale mai noi.

vezi ce-ti propun si partenerii nostri:

cărți pentru toata familia 

bijuterii etnice romanesti din argint

cadouri cum nu gasesti in magazine 

mancarica buna direct de la producator

remodelare corporala si epilare definitiva

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework