Ce a fost "Ara-Gaz" și cum a revoluționat el bucătăria românească

Ce a fost "Ara-Gaz" și cum a revoluționat el bucătăria românească

Anii 60. România comunistă lansează Ara-Gaz, o soluție care a modernizat bucătăria la fel de revoluționar ca frigiderul, în anii 50. Un text publicat în acea perioadă arată în detaliu ce schimbări a produs acest gaz, care ulterior a dat numele mașinii de gătit. O lectură captivantă, recomandată de Chef Mă-ta Mare, cel mai mare furnizor de rețete vechi românești (link).

Cărți Digitale de Rețete Adaptate Lecturii pe Smartphone (link)

În ultima vreme au apărut diverse reclame în cotidianele Capitalei, privind produsul „Ara-Gaz" şi arătându-se multiplele lui aplicări în viata de toate zilele. Sesizăndu-ne de acest fapt am făcut o anchetă atât asupra inventiei in sine cât şi asupra aplicări ei practice în gospodării. Rezultatele cercetărilor noastre sunt surprinzătoare. Şi cu drept cuvânt putem spune că „Ara-Gaz" va deveni foarte curând un auxiliar indispensabil pentru viata casnică. Fără să exagerăm, credem că el va înlocui în foarte scurtă vreme combustibilul primitiv pe care-l constitue lemnele de foc. Aplicările „Ara-Gaz" sunt multiple. Fiind un produs extras din gazele de sonde el este netoxic, nu produce explozii şi are o putere calorică enormă. În sfârşit „Ara-Gaz" este la îndemâna oricui, intrucât se găseşte in toate târgurile şi oraşele tării, unde se distribuie prin mici butelii elegante de oțel, vopsite într'o culoare plăcută ochiului, un albastru marin. Pentru un necunoscător, butelia — astfel cum e făcută — poate fi uşor considerată drept o mobilă oarecare, atunci când e plasată mai la vedere. Aplicările „Ara-Gaz" in viata casnică, astfel cum am arătat mai sus sunt vaeiate. El se întrebuintează în bucătărie, apoi pentru încălzitul băiei, pentru lavoar, bideu, etc. Cert este că trăim intr'o epocă cand confortul nu mai este un lux, ci o necesitate. Majoritatea caselor cari se construesc în Capitală sau in centrele mai importante din provincie sunt înzestrate cu încălzire centrală, baie, telefon, etc. În asemenea imprejurări lipsa „Ara-Gaz" constitue o nevoie adânc simtită, pentru că uşurează şi simplifică munca gospodinei. Dacă n'ar fi decăt să ne gândim la necazurile pe cari le produc în gospodăriile respective maşinile demodate de gătit, cari scot fum şi se încing ceiace face ca uneori toată munca de o zi a gospodinei să fie pierdută prin arderea bucatelor sau a prăjiturilor şi incă acesta ar fi un motiv suficient pentru ca „Ara-Gaz" să fie preferat.

Grafică Vintage Perfectă pentru Casa sau Localul Tău (link)

Dar mai sunt şi multe alte inconveniente ce rezultă din întrebuintarea lemelor de foc la bucătărie. Intr'adevăr, acestea ocupă un loc destul de mare fără să mai pomenim de unele accidente cari se intămplă atăt la tăierea lemnelor cât şi la manipularea lor. Apoi, lemnele trebuesc aduse din pivnite, unde se depozitează de obiceiu. Odată cu ele pătrund în bucătărie şi de aici în restul casei, diferiti gândaci cari se strecoară cu uşurintă în vasele cu mâncăruri. Bineinteles nu trebuie uitat şi mirosul greu de mucegaiu pe care îl aduce în casă aceste lemne. Necazul gospodinei se intâmpl'ă să fie uneori şi mai mare, în special când servitoarea o părăseşte pe neaşteptate. Stăpâna casei va fi atunci obligată să care cu bratul lemnele din pivnită şi să le aducă în bucătărie respectivă, care de foarte multe ori se întămplă să fie la câteva etaje. Deci, "Ara-Gaz" înlocueşte într'o apreciabilă măsură munca servitoarei şi constitue un auxiliar nepretuit pentru gospodina care îl întrebuintează. Dacă mai punem la socoteală şi accidentele ce se produc cu diversele maşini de gătit, cari ard cu petrol sau benzină, accidente ce adeseori sunt mortale, se întelege odată mai mult căt de simtit se face „Ara-Gaz" in diferitele menajuri. „Ara-Gaz" se întrebuintează în bucătărie, fie pentru „rachaud"-uri, fie pentru maşini de gătit cu cuptor şi grătar. Un litru de apă fierbe în 4-5 minute, ceiace constitue un timp record, care niciodată nu poate fi atins prin întrebuintarea lemnelor de foc. Punerea în functiune a ,,Ara-Gaz" e simplă: se aprinde un chibrit şi se deschide robinetul arzătorului. „Ara-Gaz" este astfel imediat pus in functiune. Nu trebuesc sparte şi cărate lemnele, nu trebue întretinut focul sau de scos şi cărat cenuşa, etc. El nu supraincălzeşte bucătăria, este curat şi higienic, iar când se întrebuintează rational, mai ieftin decât lemnul. „Ara-Gaz" arde fără fum, fără miros, nu înegreşte vasele, deci uşurează munca gospodinei — iar fripturile făcute la grătar sunt delicioase.

Sursa: Chef Mă-ta Mare (link)

Astăzi, spunem și scriem "aragaz" acelui dispozitiv pentru gătit mâncare care funcționează cu gaz sau energie electrică. Textul de mai sus este din perioada în care "ara-gaz" se scria cu cratimă și definea combustibilul, iar dispozitivul pentru gătit mâncarea se numea "mașină de gătit".

 

 

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework