Fenomen meteo extrem de rar, in desfasurare in Ploiesti - FOTO - VIDEO

ploaie gheata + foto + video ploaie gheata + foto + video © bogdan stoica

Marti seara, o ploaie cu gheata s-a abatut asupra Ploiestiului. Blogul fotografului www.bogdanstoica.ro a postat cateva fotografii cu gheata care vine din cer cu o viteza uimitoare. Podeaua unui balcon de bloc s+a umplut de gheata in cateva minute. 

Este vorba despre un fenomen meteo foarte rar, botezat 'ploaia inghetata'', sau "freezing rain", care distruge hectare de padure si culturi anual, in intreaga lume. Practic, plantele degera si se sparg sub greutatea ghetii care ii strange ca intr-o menghina. Cum se formeaza? In zona de formare a precipitatiilor, la 2000 de metri, cand sunt temperaturi pozitive, plus doua - trei grade, iar jos sunt temperaturi de -4, -6 grade. Aceste conditii fac ca stropii de ploaie in contact cu suprafetele reci sa inghete instantaneu.

Furtunile din ploaie îngheţată se numesc "furtuni de gheaţă". Ploaia îngheţată cauzează probleme serioase străzilor, copacilor şi liniilor de curent electric. Este foarte periculoasă pentru avioane, întrucât gheaţa poate remodela aripa şi alte suprafeţe de control al zborului. De obicei, ploaia îngheţată este asociată cu apropierea unui front cald, iar aerul rece, sub pragul de îngheţ, este blocat în stratul inferior al atmosferei. Practic, ploaia trece prin-un strat de aer rece aflat deasupra pământului şi se răceşte foarte mult. Picăturile în sine nu îngheaţă, însă, fenomen cunoscut drept suprarăcire. Când picăturile suprarăcite ating pământul, cablurile electrice, copacii, avioanele sau orice are o temperatura sub 0 grade, îngheaţă instantaneu, formând o crustă subţire de gheaţă. Ploaia îngheţată este deosebit de periculoasă pentru avioane, întrucât cele mai multe din ele nu au echipamentul de dezgheţare necesar pentru a zbura în astfel de ploi. Ploile îngheţate foarte puternice pot copleşi, însă, chiar şi cele mai sofisticate echipamente de dezgheţare ale avioanelor şi elicopterelor. 

Media

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework