Pate de Pui Bucegi Junior – Esti sigur ca vrei sa-I dai COPILULUI asa ceva?

Pate de Pui Bucegi Junior – Esti sigur ca vrei sa-I dai COPILULUI asa ceva?

Le-ai remarcat cu siguranta in magazine: sunt alimentele pentru copii, prezentate de producatori in culori vii, cu personaje din desene animate si cu celebrele inscriptii de tip “sanatoase”, “fara E-uri” etc. De cele mai multe ori le-ai si cumparat, nu? De cate ori te-ai uitat insa pe etichetele acestor produse? De cate ori ai cautat pe google intelesul unor cuvinte sau expresii mentionate pe etichete, pe care nu le stii?

Myploiesti.ro iti prezinta, succint, un astfel de produs. Daca o sa-l mai cumperi sau nu pentru copilul tau, este alegerea ta. Citeste ce urmeaza si da mai departe, sa afle si alti parinti.

Bucegi este brandul Scandia Food, unul dintre cei mai mari producatori de conserve din Romania. In acest moment, in magazine gasesti Pate de Pui Bucegi si Pate de Pui Bucegi Junior. Paradoxal la acesta din urma: desi ambalajul este plin de personaje Disney, iar brandul include denumirea Junior, pe acest pate de ficat nu scrie ca produsul este destinat copiilor. E o metoda subtila prin care nu numai Scandia, ci aproape toti producatorii de alimente se feresc de procesele cu parintii nemultumiti. Pe eticheta principala a Pateului de Pui Junior scrie: “fara E-uri, fara cloranti si fara conservanti”. Linistitor, nu? Pe eticheta secundara, insa, unde producatorul este obligat de lege sa treaca ingredientele, gasim:

  • Ficat de pui 20% - doar 20%?! Carne de pui – ingredient ok Apa - ingredient ok
  • Proteina vegetala din soia – aparent, un ingredient salutar. Proteina din soia este usor digerabila, nu are efect diuretic, nu suprasolicita rinichiul si scade colesterolul plasmatic. Din pacate, proteina din soia este folosita si la obtinerea potentiatorilor de aroma, ca glutamatul. Si aici Scandia ar trebui sa spuna: avem de-a face cu proteina vegetala in sine sau cu parte din compozitia unui glutamat, ca cel de sodiu?
  • Ulei vegetal nehidrogenat - varianta sanatoasa a celui hidrogenat. Se obtine din floarea-soarelui, porumb, rapita, soia. Are insa doua probleme: folosit la temperature mari, elimina substante toxice, cu risc cancerigen. La ce temperature il folosesc cei de la Scandia in prepaparea pateului? – e o intrebare legitima.
  • Amidon din porumb - este folosit in alimentatie drept agent de ingrosare, si nu e deloc un ingredient oarecare. Consumul de amidon de porumb poate cauza reactii alergice sau obezitate. Consumul de amidon de porumb nu este in acest moment restrictionat, dar se recomanda consumul cu moderatie.
  • Lapte praf – in general, este obţinut din lapte de vacă, dar se obtine si din soia. Scandia ar trebui sa precizeze provenienta sa, pentru ca laptele praf obtinut din soia nu conţine particule vii, creste riscul alergiilor, astmului, obezităţii, diabetului.
  • Zahar - Stiti deja ca zaharul nu este deloc un aliment benefic sanatatii, nu?
  • Ceapa – ingredient ok
  • Sare iodata – Nici sarea nu e recomandata copiilor.
  • Condimente – Ce fel de condimente? In ce forma? Naturale sau de sinteza? Scandia ar trebui sa faca precizarile necesare.
  • Usturoi – ingredient ok.

Ingrasa acest produs? Depinde de parintii copilului hranit cu Pate de Pui Bucegi Junior. Pe cutia de 120 de grame scrie ca sunt doua portii, iar valoarea calorica totala este de 472 de kilocalorii. Daca pustiul tau poate manca o astfel de cutie la o singura masa, afla ca i-ai acoperit 25% din necesarul de calorii pe o zi.

Este bun sau nu pentru copilul tau Pateul de Pui Bucegi Junior? Acum, ca ai citit, poti raspunde la aceasta intrebare. Un lucru este sigur: acest pate de pui este cu siguranta mai bun decat cel pentru adulti. Si poti observa singur asta, comparand ingredientele folosite la cele doua produse, asa cum sunt ele listate in imaginea din GALERIA FOTO. Pate de Pui Bucegi pentru adulti are 12 E-uri, toate lipsind din produsul pentru copii.

Myploiesti.ro a trimis Scandia Food o lista cu intrebarile pe care le-ai citit si tu mai sus. Daca ne vor raspunde, vei afla. Pana la urmatorul episod pe teme similare, ai grija CE CUMPERI.

VEZI GALERIA FOTO si SHARE!

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework