Tiganii, de neatins, la Ploiesti, chiar daca raul pe care-l fac este evident - GALERIE FOTO

Tiganii, de neatins, la Ploiesti, chiar daca raul pe care-l fac este evident - GALERIE FOTO

Imagineaza-ti ca locuiesti intre un morman de cacat si unul de cadavre, si tot n-ai sa intelegi cum miroase in zona formata de strazile Lautari si Dragalina. RASP a dus azi, de Ziua Internationala a Curateniei, acolo, cateva utilaje si niste elevi, pentru a da un exemplu, Un gest laudabil, dar inutil. Tiganii din zona au alte planuri. Vor umple, in curand, albia paraului Dambu, cu gunoaie. Din asta traiesc, la vedere, fara frica nimanui. Si nici primaria, nici politia locala, nici politia, nici jandarmeria nu-i vede. 

Sunt zeci de tone de deseuri, aruncate direct in albia paraului Dambu, in zona aceea. Si nu de azi, de ieri. Totul se intampla de ani de zile, cu complicitatea tuturor primarilor Ploiestiului. Pentru a obtine voturile comunitatii tiganesti din zona, in Ploiesti este inca permis sa circuli cu caruta. Ori, cu caruta nu se cara decat fier vechi furat sau deseuri din constructii. 

In mod bizar, tiganii de pe strada Lautari nici nu vor sa auda de cei de strada Dragalina. "Sunt niste venetici nebuni si murdari, dau cu cutitul". Diferentele se vad si la case. Daca pe strada Lautari vezi garduri, asfalt in curti, cate o gradina, pe Dragalina te simti ca in favelele braziliene. WC-ul e o carpa infasurata pe patru stalpi. Curtile sunt pline de gunoaie. Sub cate un sopron amarat, cate un cal, ca vai de el. Tiganii de pe strada Lautari te privesc in ochi. Cei pe de Dragalina fug, cand vad aparatul de fotografiat, sau injura. Azi, de exemplu, au iesit sa se uite cum fac curat elevii si angajatii Rosal si RASP. 

Ce se intampla, concret, in zona? Zi de zi, tiganii de pe strada Dragalina bantuie orasul, cu carutele. Daca vad in vreo curte moloz, sau deseuri, striga si propun evacurarea lor, contra unei sume modice, de obicei sub 50 de lei. Cand nu gasesc asa ceva, intra in casele nelocuite si fura tot ce gasesc: obiecte, fier, lemn, caramizi. Apoi se intorc pe strada Dragalina. Ce poate avea o oarecare valoare - fierul vechi, dozele de aluminiu, pet-urile de plastic - ramane in curti. Restul, inclusiv deseuri toxice, este aruncat in Dambu. Cel mai probabil, actiunea de azi le-a convenit de minune: s-a facut iar loc pentru a arunca din nou deseuri in apa paraului.

Se fac bani din asta? O droaie. Un carutas face intre 300 si 500 de lei pe zi, numai din deseurile luate de la cei care vor sa scape de ele. Adaugati si furtul de fier vechi sau de diverse obiecte, si veti vedea cum o caruta produce minim 100 de milioane de lei vechi lunar. 

Ce fac tiganii cu banii? Cu o parte, isi fac, la randul lor, case. Fara autorizatie, pentru ca - din nou - autoritatile se fac ca ploua. Cartierul se extinde, in fiecare zi, iar albia paraului Dambu dispare, in acelasi ritm. Alta parte merge la partide, pentru ca in Consiliul Local sa nu se ia vreo decizie care sa incurce afacerile tiganilor. Oamenii depe strada Lautari povestesc cum ori de cate ori apare politia prin zona, apar si oameni de la Partida Romilor, care incep sa discute despre rasism pana cand politistii se lasa pagubasi si pleaca. 

Mai pot fi educati, cu vorba buna, sau cu exemple, ca azi, tiganii de pe strada Dragalina? Exclus. Si cel mai bun exemplu il constituie comportamentul lor la inundatii. Ori de cate ori se anunta ploi, Primaria trimite in zona camioane cu saci de nisip, ca sa previna inundarea gospodariilor. Cum trec ploile, fura sacii de nisip, pe care-l vand. 

Cum putem scapa de focarul de infectie din zona? Simplu. Trebuie intai interzisa complet circulatia carutelor in Ploiesti. Trebuie confiscati toti caii rau ingrijiti. Apoi trebuie verificate actele caselor tiganilor. Tot ce e construit ilegal trebuie demolat, iar toti cei care nu au acte de Ploiesti trebuie trimisi acasa. Apoi se poate face regularizarea si decolmatarea paraului Dambu, in vederea transformarii lui intr-un areal propice vietii. 

Sigur, asta presupune ca cineva sa fie cu adevarat interesat de asta.... Pana la acel moment, zona Garii de Nord va ramane o rusine pentru un oras ca Ploiestiul, iar zona Dragalina, un exemplu clar de aplicare gresita a politicilor de integrare a romilor. Este timpul ca ONG-urile si partidele romilor sa ia atitudine impotriva celor care incalca orice fel de norme de convietuire civilizata. Nu mai suntem in anii 90, sa le scuzam lipsa de cooperare cu comunitatile majoritare. Este timpul ca statul roman sa-si asume politici publice cel putin la fel de severe ca pentru etnicii romani, chiar cu riscul a fi acuzat de rasism. Au facut-o deja, din cauza tiganilor romani, tari ca Germania, Franta, Spania si Italia, si, cel mai probabil, stiind din propria experienta cu ce ne confruntam, ne vor sprijini, nu critica. 

VEZI MAI JOS O GALERIE FOTO INCREDIBILA - imagini obtinute sambata, 10 mai 2014, la Ploiesti.

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework