Lampa din piele de om, de vanzare, in PLOIESTI. Ar putea fi singura din lume

lampa din piele de om lampa din piele de om

Prima menţionare a obiectelor de uz caznic pe care nazistii le faceau din prizonierii evrei de la Buchenwald a fost semnata de Ann Stringer, ziarista la United Press Internaţional. In aprilie 1945, Ann Stringer scria ca a vazut in lagarul de la Buchenwald, o  scrumieră făcută dintr-un pelvis uman, cranii micşorate, o colectie de bucaţi de piele de om tatuată, carti legate in piele de om si o lampa cu abajurul din piele umana. In presa vremii a fost prezentata si o fotografie, cea de mai sus. De aici au pornit miturile, imposibil de confirmat, insa, in zilele noastre. 

Este deja celebru documentarul americanului Mark Jacobson, care, in 2010, dupa ce a primit o lampa al carei abajur parea sa fie facut din piele de om, a pornit singur intr-o investigatie, de trei ani, la sfarsitul careia a demonstrat ca obiectul este un fals. Momentul a fost important, pentru ca, desi de-a lungul timpului s-au spus multe povesti cu asemenea lampi, facute in lagarele naziste din pielea prelevata de la prizonierii evrei, in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, pana acum nu s-a descoperit nici o asemenea lampa. Nimeni n-a mai putut arata, fizic, vreun astfel de obiect, nicaieri in lume. 

In acest context, ceea ce detine un ploiestean, care vinde o lampa despre care spune ca are abajurul facut din piele de om, ar putea reprezenta o dovada importanta a atrocitatilor din lagarele naziste. Sigur, se pune problema cat de etic este sa vinzi sau sa detii un asemenea obiect, cu o asemenea incarcatura emotionala si o asemenea valoare istorica. Ploiesteanul nostru, insa, nu are aceasta problema. El vinde lampa la mica publicitate, ca pe un obiect de mobilier oarecare. 

Pe OLX.ro, apare, din 3 decembrie, urmatorul anunt:

Lampa confectionata din piele umana in lagarele naziste

- Postat de pe telefon la 18:42, 3 Decembrie 2014 

- Numar anunt: 36788933

- Oferit de: Proprietar

- Stare: Utilizat

- Pret: 11.000 lei negociabil. Pe 31 decembrie, pretul a fost modificat la 1.100 euro.

Pozele postate pe OLX sunt mai jos.

L-am sunat pe vanzatorul macabrei lampi, la numarul afisat pe OLX: 0729 540 XXX. Ne-a raspuns o femeie. "Nu ma pricep. Da, e din piele de om, sotul a dus lampa la niste analize. Si, de fapt, nu e tocmai o lampa cu abajur. Este un abajur care inconjoara un suport de lumanare, cu picioare din fier. Sunati cand vine sotul, daca vreti mai multe informatii".

Deci nu e o veioza, ca cele care apar in fotografiile din lagarele naziste, ci o lampa pentru lumanare. Nu exista nici o descriere de acest fel, in relatarile privind atrocitatile din lagarele naziste. Si totusi, daca e adevarata? Implicatiile sunt enorme.

Scrie-ne la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ce crezi despre aceasta informatie:

  • Merita sa ai asa ceva? 
  • Cat de etic este sa vinzi un asemenea produs?
  • Ar trebui ca OLX sa opreasca difuzarea de anunturi de acest fel?
  • Cum vi se pare o societate in care se vand artefacte aparute din suferinta oamenilor?
  • Iar daca lampa din piele de om este doar un fals, cum vi se pare ideea de a promova vanzare unui obiect cu un asemenea "kit" de marketing?
Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework